onsdag 10 augusti 2011

London riots August 2011

London är Europas största stad och har 7.6 miljoner invånare, 14 miljoner om man räknar med förorterna.
Men vad är det som händer i London just nu? Sedan 4 dagar har det varit total kaos i staden med hela kvarter i brand, plundring, beskjutningar och kravaller på gatorna. Så många som 20 stadsdelar har varit drabbade och det har även spridit sig till andra städer.

Jag fattar ingenting. Jag trodde sånt bara hände i typ Afghanistan och Israel. Men det kan tydligen hända var som helst.
Vissa har försökt bortförklara det med att det bara är "pojkstreck" men läser man lite mer noggrant så inser man att det nog ligger lite mer bakom det hela.
Den sittande regeringen/parlamentet har tydligen dragit in pengar genom att minska stöd till ungdomar såsom fritidsgårdar etc. Hela 75% av pengarna har man tagit bort. Detta har gett en situation där unga är arbetslösa och hamnar i drogproblem. Arbetslösheten är ca 8 procent i London över lag, men så hög som 50% i vissa stadsdelar.

Självklart är det ju ingen ursäkt, men det kanske kan förklara en del av agerandet.
Nu verkar det iallafall som att polisen har fått läget under kontroll och alla poliser har fått indragen semester.
Jag trodde aldrig jag skulle se sådana här bilder ifrån London.







- Mia

1 kommentar:

  1. Dn skriver också idag om de bakomliggande orsakerna, som inte är något försvar, mer en förklaring.

    "Enligt Scuzzarello är en del av förklaringen till det som nu händer en reaktion från en samhällsklass där många har svårt att få ekonomin att gå ihop mot dem som äger mycket och som kan skaffa sig höga bonusar. Många unga ser ingen framtid.

    – Många tror inte att de kan få ett bättre liv. De har tappat tron på framtiden. De tänker att de inget har att förlora. Det är en extremt farlig känsla. Men det finns inget försvar för det som hänt de senaste dagarna."
    "– När man sänker skatterna för de allra rikaste och samtidigt tar bort bidrag till de fattigaste då förstår många att något gått väldigt snett. Det finns en ilska mot dem som bestämmer."
    http://www.dn.se/nyheter/varlden/manga-unga-har-tappat-tron-pa-framtiden

    Ann-Christin

    SvaraRadera